Oceniť pizzu, cenou „jedlo číslo jeden“ by bolo trúfalé bez príslušného prieskumu avšak to že sa pizza nachádza na užšom zozname obľúbených slovenských jedál nie je šokujúcim objavom. Všetci môžeme súhlasiť s tým, že pizzu možno v skutočnosti klasifikovať ako chutné jedlo. Je teplá, gýčovito farebná a zvyčajne máme tú česť vyberať si vlastné zloženie ingrediencií. Pokiaľ ide o pizzu iné jedlá sú niekedy menej prispôsobiteľné.

Nezabúdajme, že pizza je často tou najvhodnejšou voľbou takmer pri každej príležitosti, od víťazstva v športe až po zlomené srdce.

V skutočnosti existuje množstvo potravín, ktoré nám prinášajú potešenie, či už sú kúpené v obchode alebo vyrobené v našich kuchyniach. Skutočný prínos chutného jedla má emocionálnu povahu. Jeme chutné jedlá založené na dôveryhodných asociáciách.

Jednak konzumácia chutných jedál zvyčajne spúšťa šťastné chemikálie v našom mozgu. Keď jeme chutné jedlá, máme pocit, že sme odmenení, a naša myseľ koná podľa toho. Zistilo sa, že chutné jedlá aktivovali rovnaké  oblasti mozgu, ktoré boli zapnuté v prípadoch drogovej závislosti . Niekedy je očakávanie konzumácie samotného jedla dostatočné na to, aby sa náš mozog rozvíril v vzrušenom šialenstve.

Čo robí pizzu tak príjemnou?
Kombinácia ingrediencií: Aj keď je viac ľudí proti myšlienke ananásu na pizze, už len skutočnosť, že máme vôbec voľbu mať túto možnosť, objasňuje, prečo je pizza univerzálnou láskou. Neostáva nám nič iné, ako poriadne oceniť jedlo, ktoré umožňuje zmes sladkého a slaného. Aj vaša základná pizza môže ľahko využiť všetky hlavné skupiny jedál. Zelenina obsahuje polevu ako šampiňóny a olivy. Paradajka je vo väčšine pizze samozrejmosťou. Syr spĺňa naše potreby bielkovín. Samotné cesto slúži ako základ. Feferónky, klobása alebo vegetariánska náhrada môžu byť klasifikované ako mäso. Oleje, ktoré majú v pizze dôležité postavenie spolu so zvyškom skupín potravín a korenín, sú zreteľne viditeľné na každom čerstvom plátku.

Potešenie pre oči: Okrem chutí, ktoré sa bez námahy spájajú pri príprave lahodnej pizze, dopĺňa textúra pizza koláča aj jeho chuť. Chrumkavá kôrka pevne položená pod vrstvou mazľavého syra je veľmi náročná na jazyk a zuby – ale v dobrom slova zmysle. Omáčka, ktorá vzrušuje naše chuťové bunky je čerešničkou na vrchole.

Paleta farieb: Jednoduchosť našej osobnosti chce jesť len niečo, čo vyzerá tak dobre, ako chutí, a pizza sa k tomu hodí. Klasická pizza je navonok navrhnutá s oranžovo-krémovou kôrkou s olivovým olejom. Tento malý kúsok trojuholníka alebo koláča je sprevádzaný celkovo rustikálnou červenou aurou pripísanou základni rajčinovej omáčky. To je samozrejme zakončené bielym, bronzovým syrom.

Kvalita návyku: Pizza je doslova  spojená s príznakmi závislosti . Akokoľvek to znie strašidelne, ak by sme mali možnosť zvoliť si outlet pre svoje návykové správanie, pizza pravdepodobne zvíťazí. Klinický psychológ poznamenal, že jej návykovú kvalitu je možné spojiť s jej potenciálom odmien. Keď vidíme, že kombinácia ingrediencií, ktoré sa nachádzajú v pizzi, sa v prírode prirodzene nevyskytuje, náš systém odmien zvyšuje jeho účinnosť aj v súvislosti so sýtosťou.

Otázka preferencie: Na pizzi je pekné to, že sa dá optimalizovať podľa vašich osobných preferencií. Niektorí ľudia majú radi tenkú kôru. Niektorí ľudia majú radi hrubé kôrky. Väčšina ľudí nemá rada sardinky – ale niektorí áno. K dispozícii je tiež široká škála štýlov pizze.

Zdieľanie je starostlivosť: Objednávka pizze nie je sebecká. Keď si kupujete pizzu, rozhodujete sa pre spoločnú skúsenosť medzi priateľmi. Objednanie pizze si vyžaduje sociálny kompromis  a porozumenie priateľstva. Akonáhle si konečne spolu na pizzi pochutíte, všetci sa zblížia.

Pizza je vyvážené jedlo – dokonca aj na raňajky.

Objednať pizzu teraz!